miercuri, 4 mai 2011

AURUL VERDE AL INCAŞILOR



DACĂ NU ŞTIAI...


Quinoa este una dintre cele mai nutritive plante din lume, fiind considerată sacră de către incaşi. “Aurul incaşilor” este originar din America de Sud, fiind întrebuinţată în ritualuri, dar şi în alimentaţia războinicilor. Incaşii credeau că această plantă este răspunzătoare de forţa fizică şi vigoarea războinilcior săi şi se refereau la ea ca la “chisaya mama” sau mama cerealelor. În secolul XVI, când cuceritorii spanioli au ajuns în America de Sud, au încercat să anihileze culturile de quinoa ale incaşilor, dar planta a supravietuit în secret, fiind cultivată în cantitati mici.
În 1980, "aurul incaşilor" a fost redescoperit de nordamericani si cultivat din nou. Quinoa este recunoscută la nivel international ca fiind una dintre cele mai bogate surse de proteine si aminoacizi. Ea furnizează organismului toţi cei 9 aminoacizi esenţiali, printre care şi lizina, un aminoacid necesar în dezvoltarea şi creşterea trupului, dar şi in refacerea ţesuturilor. Quinoa contine proteine mai bune şi mai uşor asimilabile decât cele din carne. Pe lângă aceste proteine, scrie
kudika.ro, în compoziţia chimică a boabelor de quinoa se găseşte şi fier, calciu, potasiu, magneziu, zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor, fibre.
Se consuma incoltita, nu ca atare , intrucat aceste seminte sunt acoperite cu o rasina care irita tubul digestiv!

informaţia a fost preluată de pe site-ul Realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu