miercuri, 6 iulie 2011

''SORII'' DIN FLORI

Foto 10: Polen pe o petală de nu-mă-uita
Foto 9: Polen de acant




Foto 8. Polen de ''nu-mă-uita''




Foto 7: Polen de floarea soarelui
Foto 6: Polen de castan sălbatic
Foto 5: Boabe de polen pe un stigmat de geranium

Foto 4: Polenul arborelui de mătasă
Foto 3: Diverse tipologii: în centru, polenul florii de dovleac
Foto 2: Stamine de crin

fofFoto 1:Grăuncior de polen de iris mărit de 500 de ori

O lume fascinantă, uimitoare se desfăşoară în jurul nostru.
Deloc întâmplător, această lume microscopică ascunde (sau nu)un cod al vieţii şi poate legi nescrise de supravieţuire care se aşteaptă descifrate. Şi toate acestea vieţuiesc într-o ZODIE a FORMEI ŞI A CULORII de la începuturi...

Un microcosmos într-un macrocosmos la fel de fascinant şi de uimitor!

Polenul (din latină pollen) este o pulbere de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice, ce provin din anterele staminelor. Polenul mai este definit și ca o pulbere galbenă produsă de staminele fanerogamelor, celulele reproducătoare masculine.
Din punct de vedere fizic, polenul floral este alcătuit din celule microscopice fecundate masculine ce se găsesc strânse în anterele de pe staminele florilor.
Polenul are o mãrime cuprinsã între 20-200 µm şi o membranã externã numitã exinã.
Polenul este o pulbere fină, divers colorată, pe care albina o culege din flori şi pe care o prepară cu puţină miere şi salivă formând grăuncioare.
Polenul și mierea sunt singurele resurse alimentare care s-au descoperit că conțin 22 de nutrienți. Din această cauză polenul este considerat ca „aliment complet”.
Polenul este cel mai pur aliment, pentru că plantele, care se hrănesc cu apă şi lumină, condensează această energie, oferind-o înapoi naturii.
Iată cele mai importante afecţiuni împotriva cărora polenul acţionează ca un adevarat medicament.

1. Are efect stimulent, tonic, antiseptic şi antibiotic puternic.
2. Este un reglator perfect al funcţiilor digestive, cu efect dublu: vindecă constipaţiile cele mai rebele şi ameliorează diareea persistentă.
3. Redă pofta de mâncare, deci este eficient în cazurile de anorexie. Conţine un hormon ce stimulează creşterea la copii.
4. Combate stările de slăbiciune şi anemiile cele mai rebele, care nu răspund la nici un tratament.
5. Combate nevrozele, stresul, surmenajul, neurastenia şi depresiile. O cură de polen de numai 8 zile restabileşte moralul, creşte calmul şi optimismul.
6. E bun în afecţiunile prostatei şi în diabetul zaharat incipient.
7. Înlătură surmenajul fizic sau intelectual şi redă virilitatea.
8. Este întaritor al inimii, calmeaza ameţelile, spaima, palpitatiile şi, în general, majoritatea tulburărilor circulatorii, incluzând anghina pectorală.
9. Dizolvă calculii biliari.
10. Este eficient în afecţiunile aparatului respirator (bronşite, tuse, gripă).

Polenul transportabil pe calea aerului (anemofil) este cel responsabil în marea majoritate de "alergia la polen" şi nu polenul recoltat de albine, care este de tip entomofil (transportat de la floare la floare de cãtre diverse insecte, precum albinele, bondarii, fluturii, etc).
Granulele de polen fiind microscopice, ele nu pot fi văzute cu ochiul liber.
Cu un microscop electronic lumea invizibilă dezvăluie secrete uluitoare. Fotografiile granulelor de polen, ale diferitelor specii de plante, par dintr-o altă lume. Deşi culorile au nunaţe incredibil de intense, iar formele par ireale imaginile sunt absolut conforme cu realitatea.



surse:




sfatulmedicului.ro
http://www.nicepps.net/powerpointro/swffiles/7271_polenul.swf





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu