miercuri, 8 august 2012

La CRISTIANUL DE SIBIU : Record arheologic


LA CRISTIANUL DE SIBIU - RECORD ARHEOLOGIC:
Cea mai veche mască din Europa, cea mai veche aşezare neolitică in situ şi cea mai mare colecţie ceramică in situ


După sute sau mii de ani de istorie, oamenii şi locurile în care au vieţuit devin ''urme'', adică obiecte sau secţiuni de obiecte şi schelete umane ori  pur şi simplu oase descoperite întâmplător sau nu, iar cu cât vechimea acestora devansează descoperirile anterioare, ele devin recorduri sau superlative arheologice, istorice, geografice etc.
Să avem grijă ca urmele noastre să fie dacă nu spre laudă atunci măcar spre bună apreciere din partea urmaşilor, urmaşilor noştri în veacuri sau milenii. 



S-a întâmplat în România, la Cristian lângă Sibiu

Pe raza comunei Cristian, la 4 metri sub pământ au descoperit arheologii sibieni cea mai veche locuire neolitică din România. Aceasta are în jur de 8.000 de ani vechime şi după părăsirea ei nu a mai fost locuită, spune Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional "Brukenthal". A fost astfel posibilă descoperirea aşezării in situ, fapt foarte rar în arheologie.

Tot la Cristian, au fost descoperite CEA MAI VECHE MASCĂ DIN EUROPA(o masca de inspiraţie orientală) şi CEL MAI VECHI VAS CU DOUĂ GURI( foto 1 şi 2).


http://www.tribuna.ro/stiri/stirile-de-pe-strada-mea/istorie-dezvelita-de-autostrada-79686.html
http://www.tribuna.ro/stiri/actualitate/cea-mai-veche-masca-din-europa-cea-mai-veche-asezare-neolitica-in-situ-si-cea-mai-mare-colectie-ceramica-in-situ-toate-descoperite-la-cristian-foto-si-video-79681.html

Aceasta nu a fost singura descoperire de calibru de la Cristian: tot acolo săpăturile au scos la iveală cea mai veche mască din Europa (una de inspiraţie orientală) şi cel mai vechi vas cu două guri cunoscut până în prezent.
TRIBUNA, 8.08.2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu